Despre divorţ 2 – Modelul Eclesial

Despre divorţ 2 – Modelul Eclesial

Cu toate că există foarte multe denominaţii creştine, din punctul de vedere al atitudinii Bisericii faţă de viaţa enoriaşilor există două modele de bază: biserici inclusiviste şi biserici exclusiviste.

 

Bisericile inclusiviste consideră că toţi enoriaşii care aparţin teritorial de parohia respectivă fac parte din biserică, indiferent de modul lor de viaţă. Toţi sunt fii ai bisericii şi biserica trebuie să-i îmbrăţişeze pe toţi cu dragoste şi să-i slujească. Indiferent de modul lor de viaţă, aceşti oameni sunt membri în biserică.

Bisericile exclusiviste consideră că Biserica este adunarea copiilor lui Dumnezeu născuţi din nou, în Cristos prin Duhul Sfânt, şi care trăiesc o viaţă sfântă în armonie cu Sfintele Scripturi. Prin urmare, nu doar declaraţia verbală de credinţă, ci şi modul de viaţă determină apartenenţa sau neapartenenţa la comunitatea eclesială. Disciplina bisericească este menită să menţină standardele de viaţă creştină, atât prin încurajarea membrilor bisericii la sfinţire, cât şi prin excluderea acelora care, prin păcat şi împietrire, nu mai trăiesc în armonie cu Scriptura.

Într-un fel sau altul, fiecare om care este preocupat de învăţătura creştină aparţine uneia sau alteia dintre aceste orientări. Odată stabilită o anumită orientare, aceasta va influenţa modul de abordare a Scripturii şi a practicii eclesiale.

Doresc să precizez de la început că sunt adeptul unei teologii de sus, al unei hermeneutici care porneşte de la textele clare şi al unei eclesiologii exclusiviste. Din această perspectivă este abordată şi tema acestui articol.

Pastor Paul Negruţ

va urma

Sursa: http://negrutpaul.wordpress.com/2009/02/20/despre-divort-2/

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s