Beneficiile ascunse în spatele suferinței

Beneficiile ascunse în spatele suferinței

Beneficiile ascunse în spatele suferinței

La prima vedere, momentele de suferință pe care inevitabil le trăim de-a lungul vieții aduc doar durere fizică, emoțională sau spirituală. Însă aceste episoade mai mult sau mai puțin tragice ascund lecții valoroase pe care poate altfel nu le-am fi putut învăța.

Una dintre primele tendințe pe care le avem în momentele tragice este probabil aceea de a ne reprima starea negativă, de a intra în așa numita „fază de negare” sau de a ne distrage într-un chip sau altul atenția de la durere. Însă această metodă „nu rezolvă problema”, punctează dr. psihiatru Jegg Skolnick, de la Universitatea Washington, într-un articol pentru Psychology Today. „Doar o amână în timp ce se agravează”, continuă expertul.

Tocmai pentru că tragediile nu pot fi evitate de-a lungul vieții și ne afectează pe toți, fără discriminare, creierul nostru are nevoie să se transforme astfel încât să dezvolte strategii pentru a face față acestor momente. „Perspectiva – care provine în urma dezvoltării creierului – poate face diferența între a fi dărâmat de o traumă și a deveni mai puternic în urma ei”, susține dr. Skolnick.

Suferința, privită cu alți ochi

Dacă luăm ca exemplu pacienții încercați de o boală care le transformă viața într-o numărătoare inversă, cel mai probabil vom rămâne surprinși de reacțiile lor pozitive legate de experiența îngrozitoare pe care tocmai au depășit-o. „Mulți dintre ei îți vor spune că a fost cel mai bun lucru care li s-a întâmplat”, remarcă expertul.

În urma diagnosticului cu cancer, mulți pacienți au învățat să își trăiască viața altfel față de cum au făcut-o în trecut. Poveștile lor emoționante și lecțiile prețioase pe care au apucat să le împărtășească lumii stau mărturie faptului că tragediile prin care trecem ne pot schimba existența în bine, ne pot transforma perspectivele și ne arată cum trebuie trăită viața.

3 lecții învățate în urma suferinței

Durerea care te ajută să crești – „atunci când vremurile sunt dificile, adu-ți aminte că durerea apare cu un scop”, scrie Marc Chernoff, coautorul blogului de dezvoltare personală Marc and Angel. În fiecare moment de suferință ar putea sta o lecție esențială care te transformă într-un alt om – mai pregătit, mai experimentat, mai puternic.

Durerea care te ajută să descoperi fericirea – nu de puține ori abia în momentele tragice descoperim cât de binecuvântată era viața noastră anterioară suferinței. Iar aceste situații pot fi ca o trezire la realitate. Și chiar dacă nu putem schimba trecutul, episoadele dureroase ne oferă o șansă de a ne transforma viitorul. La fel ca în cazul pacienților care au învins cancerul și pe care boala i-a învățat să trăiască fiecare moment cu sens, experiențele delicate ne ajută să vedem mult mai clar lucrurile care există în viața noastră și pentru care suntem recunoscători. În plus, așa cum sublinia Chernoff, „de fiecare dată când ești rănit, te vindeci”, iar durerea, la fel ca și fericirea, vine și trece.

Durerea care ne apropie – se spune că „prietenul la nevoie se cunoaște”, iar sprijinul pe care îl primești de la cei care îți sunt alături în momentele dificile ajută la întărirea legăturii. Așa cum puncta Frank Viola, scriitor și speaker religios, un prieten adevărat îți rămâne aproape atât la bine, cât și la greu.

Sursa: http://semneletimpului.ro/social/beneficiile-ascunse-in-spatele-suferintei.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s