„Îmi pare rău, nu-mi pare rău” (video)

„Îmi pare rău, nu-mi pare rău” (video)

O campanie virală le sfătuiește pe femei să se emancipeze și să nu își mai ceară iertare pentru orice. Deși clipul video este un succes de advertising, unii spun că mesajul pe care reușește să îl transmită este diferit de cel pe care și l-a propus declarativ.

Editorialista The Atlantic, Megan Garber, comentează că, neintenționat, clipul viral alimentează tocmai stereotipul care l-a creat: acela că femeile se simt inferioare din punct de vedere social bărbaților.

„Excesul de scuze, din prezentarea Pantene a vieții la birou/acasă/în lume, este doar un alt lucru (…) pentru care femeile ar trebui să își ceară scuze. Sau, mă rog, să nu își ceară.”

Un cover story din The Atlantic spune că femeile rămân în urmă profesional din cauza lipsei de încredere și că – din păcate – uneori încrederea e mai importantă decât competența.

Femeile cer salarii mai mici pentru acelaşi loc de muncă decât cer bărbaţii. Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care femeile câştigă salarii mai mici (în medie) decât bărbaţii, pentru aceeaşi muncă prestată.

Decalaje cuantificabile

Deși, în cele mai multe țări, femeile reprezintă majoritatea, atât în ceea ce privește ponderea în numărul total de studenți, cât și în numărul total de absolvenți, acestea continuă să beneficieze de niveluri salariale și de ocupare inferioare, în comparație cu bărbații.

Un studiu Lugera arată diferenţele între salariile solicitate de femei și de bărbați în Olanda şi Ucraina sunt de 16%, respectiv 4%. În Slovacia şi Croaţia bărbaţii cer de 2,22 şi 1,85 de ori salarii mai mari decât femeile.

Există numeroase explicații pentru acest decalaj al încrederii manifestate între bărbați și femei. Însă una care poate suscita un interes special este aceea care leagă încrederea de particularitățile de dezvoltare a abilităților verbale. Deborah Tannen, profesor de lingvistică la Universitatea Georgetown, a petrecut ultimii 30 de ani efectuând numeroase studii asupra copiilor, observând şi filmând modul în care băieţii şi fetele interacţionează cu prietenii apropiaţi, dorind să identifice eventualele tipare, notează descoperă.ro.

Tannen a observat că băieții și fetele deprind modalități distincte de a comunica: ele se bazează pe limbajul cooperant (hai să facem), ei, pe limbajul de lidership (fă aceasta). Modalităţile diferite de folosire a limbajului devin din ce în ce mai sedimentate, pe măsură ce înaintăm în vârstă. La maturitate aceste diferențe devin implicite și abaterea de la aceste stiluri este văzută ca un compromis de la normalitate. Femeile care au un limbaj mai asertiv sunt percepute ca autoritare, în timp ce bărbații care au un limbaj empatic sunt văzuți ca fiind hipersensibili/slabi.

Responsabilitatea nu e a astrelor

Diferențele observabile între femei și bărbați au atât de multe rădăcini încât, pentru a simplifica problema, cultura populară a apelat la celebrul aforism „Femeile sunt de pe Venus, bărbații sunt de pe Marte”. Atât de convingător a spus-o, în 1992, autorul american John Gray, încât cultura populară a adoptat metafora și a transformat-o într-o lege fundamentală a diferențelor de gen. Însă în ciuda popularității acestei sintagme, existența unor diferențe psiho-biologice a priori între femei și bărbați nu are un suport științific.

Asta înseamnă însă că, undeva pe drum, în stilul nostru de viață diferențele sunt cultivate uneori cu implicații care trec dincolo de complementaritatea utilă între sexe. Iar când de aceste diferențe depinde fericirea uneia sau a altei părți, lucrurile merită reevaluate pentru a putea păstra doar ceea ce este bun.

http://semneletimpului.ro/necategorisite/imi-pare-rau-nu-mi-pare-rau-video.html

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s