CANCERUL SI CASATORIA

CANCERUL SI CASATORIA

Căsătoria ar putea prelungi viața persoanelor bolnave de cancer

Căsătoria ar putea prelungi viața persoanelor bolnave de cancer

Persoanele căsătorite care suferă de cancer ar putea avea mai multe șanse de a supraviețui, arată un studiu american citat de Live Science.

Persoanele căsătorite care suferă de cancer ar putea avea mai multe șanse de a supraviețui, arată un studiu american citat de Live Science.

Oamenii de știință au observat că persoanele căsătorite aveau o șansă de supraviețuire cu până la 33 de procente mai mare decât celelalte. De asemenea, persoanele căsătorite aveau un risc cu 17% mai mic de a avea metastază canceroasă, în raport cu restul. Acest lucru sugerează că pacienții au fost diagnosticați și au primit tratamentul din timp. Beneficiile căsniciei în ceea ce privește cancerul au fost mai vizibile în cazul bărbaților, decât în cazul femeilor. Bolnavii de limfom non-Hodkin, cancer la cap și la gât au experimentat, de asemenea, cele mai bune rezultate în ceea ce privește speranța de viață.

În plus, cercetătorii au fost uimiți de faptul că efectele benefice asociate căsătoriei au fost mult mai puternice decât cele ale chemoterapiei, în cazul persoanelor care sufereau de cancer la prostată, la sân, colorectal, esofagian sau la cap și gât.

La studiu au participat peste 734.000 de persoane din Statele Unite care au fost diagnosticate în perioada 2004-2008 cu unul din următoarele tipuri de cancer: la plămâni, colorectal, mamar, pancreatic, de prostată, de ficat/al vezicii biliare, limfom non-Hodkin, la cap și gât, ovarian sau esofagian. În același timp, cercetătorii au luat în calcul factorii care ar fi putut influența durata de supraviețuire, precum vârsta, stadiul bolii sau veniturile acestora.

Unul dintre cercetători, dr. Ayal Aizer, medic oncolog la Brigham and Women’s Hospital din Boston, notează că rezultatele arată impactul puternic al suportului social în tratarea afecțiunii, pe lângă tratamentul de chemoterapie. Este nevoie de studii ulterioare pentru a stabili tipul de suport social benefic în creșterea speranței de viață la pacienții bolnavi de cancer (suportul oferit de grup, de un specialist/consilier), subliniază expertul.

Studiul, apărut în Journal of Clinical Oncology, are însă și limite, subliniază dr. Stephanie Bernik, directorul medical al departamentului de chirurgie oncologică de la Spitalul Lenox Hill din New York. Aceasta atrage atenția asupra faptului că nu au fost luate în calcul câteva obiceiuri care pot influența speranța de viață a bolnavilor de cancer, precum fumatul, consumul de alcool sau activitatea fizică regulată. De asemenea, dr. Bernik susține că nu căsătoria este neapărat responsabilă de creșterea duratei de supraviețuire, cât acele lucruri pe care mariajul le aduce cu sine. Adesea, persoanele necăsătorite își sporesc riscul de dezvoltare a cancerului deoarece au tendința de a adopta un stil de viață nesănătos.

Sursa:                 http://semneletimpului.ro/sanatate/boli/cancer/casatoria-ar-putea-prelungi-viata-persoanelor-bolnave-de-cancer.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s