15 fapte istorice pe care nu le știai

15 fapte istorice pe care nu le știai

Este știut că tuturor ne plac faptele – în special cele istorice și cele care reprezintă o necunoscută pentru noi. Ceea ce urmează prezintă 15 fapte care sunt, sper, necunoscute pentru majoritatea dintre voi. Adunate din perioade diferite din antichitate și până în contemporaneitate, sunt fapte ce nu au mai fost prezentate până acum.

1. Sfântul Simeon Stylites (foto) a fost un călugăr care și-a câștigat faimă în secolul al cincilea pentru că a petrecut 37 de ani stând în picioare pe o platformă din vârful unei coloane foarte înalte din Siria. Motivele pentru care a făcut acest gest țin de valorile sale ascetice, iar exemplul lui a fost apoi urmat în anii care au urmat de către sfinții stiliști.

sfantul simeon stylites stand in picioare

2. În timpul Primei Dinastii a Egiptului Antic, sute de slujitori și membri ai familiei erau înmormântați odată cu trupul regelui mort. Se credea că oamenii și animalele îngropate odată cu regele îl vor ajuta în viața de apoi.

3. În 1927, Otto Rohwedder a inventat pâinea feliată. El a făcut prima mașină de feliat și împachetat pâinea și a câștigat și un brevet pentru invenția sa. După numai șase ani de la invenție, pâinea feliată se vindea mai bine decât cea nefeliată.

4. În 1911, împletirea părului în codițe a fost interzisă în China, deoarece se considera că acest obicei amintește de trecutul feudal al țării.

5. Pentru a evita efortul de a se deplasa cu bărcile în amonte, comercianții mesopotamieni construiau bărcile demontabile pe care le navigau în aval având și un măgar la bord. Odată ajunși la destinație vindeau cadrul bărcilor, iar când terminau de făcut schimburile comerciale foloseau măgarul pentru a se întoarce acasă.

alexandru cel mare curiozitati

6. În Roma Antică pedeapsa pentru uciderea propriului tată era să fii înecat într-un sac, împreună cu o viperă, un câine și un cocoș. Motivul din spatele acestei practici? Se pare că nimeni nu știe!

7. Alexandru cel Mare (foto) a inventat o tehnică de spionaj folosită până astăzi: el își încuraja soldații să trimită scrisori acasă, scrisori pe care apoi le intercepta și le citea pentru a descoperi cine era împotriva lui.

8. În Gubbio, nordul Italiei, există o cursă care se organizează în fiecare an, încă din secolul al 12-lea, și în fiecare an este fraudată. În această cursă sătenii transportă trei statui: a Sf. Ubaldo (cel pentru care cursa a fost organizată prima dată), Sf. Anton și Sf. Gheorghe, și în fiecare an Sfântul Ubaldo iese pe primul loc, Sfântul Gheorghe pe al doilea loc, iar Sfântul Anton pe ultimul loc.

9. În 1847, atunci când anestezicul a fost folosit prima dată în timpul unei nașteri, mama a fost atât de uimită de cât de nedureroasă a fost nașterea încât și-a numit copilul Anastasia.

10. Asaltul cavaleriei a fost folosit ultima dată în al Doilea Război Mondial. Atunci, o divizie de cavalerie mongolă s-a aruncat în luptă împotriva unei divizii de infanterie germană. Care a fost rezultatul? Nici măcar un soldat german nu a fost ucis, au murit în schimb 2.000 de soldați din cavaleria mongolă.

11. Modelul rectangular de dispoziție a străzilor folosit astăzi în întreaga lume nu este o invenție nouă; a fost folosit prima oară în orașul Mohenjo Daro, din India, cu 4500 de ani în urmă. Casele din acest oraș erau situate de o parte și de alta a străzilor, cu pereții din spate îndreptați spre stradă, pentru a feri gospodăria de soare și de praful de la căruțe.

12. Prima femeie polițist a fost Alice Stebbins Wells (foto), care s-a înrolat în LAPD în 1910. Pentru că a fost prima (și singura) femeie-polițist, ea și-a conceput propria uniformă de poliție. Patru ani mai târziu Marea Britanie a avut și ea prima femeie polițist.

Prima femeie polițist

13. În Parisul anilor 1700 femeile purtau pălării cu paratrăsnete atașate, atunci când se aventurau să iasă din casă pe vreme rea. O idee nu tocmai minunată.

14. În perioada 3100-3050 î.Hr. Egiptul era condus de primul său faraon – Regele Menes. Se spunea că el a fost primul conducător venit din rândul oamenilor, acesta moștenindu-și tronul de la Zeul Horus.

15. Gorgias din Epir (sec. 3 î.Hr), un sofist grec, s-a născut în sicriul mamei sale moarte! Purtătorii sicriului au auzit plânsetele acestuia în timp ce purtau sicriul spre mormânt.

*Sursa:       http://racoltapetru6.wordpress.com/2014/01/14/15-fapte-istorice-pe-care-nu-le-stiai/

~maieputin~

(dutu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s