POSTUL CRACIUNULUI, POSTUL BIBLIC; DIFERENTA ori ASEMANARE…

 POSTUL CRACIUNULUI, POSTUL BIBLIC; DIFERENTA ori ASEMANARE… ASTAZI A INCEPUT POSTUL CRACIUNULUI…

 • Astăzi a început Postul Crăciunului

  Isaia 58  IATA SI POSTUL BIBLIC PLACUT DOMNULUI:

  1. Striga in gura mare, nu te opri! Inalta-ti glasul ca o trambita si vesteste poporului Meu nelegiuirile lui, casei lui Iacov, pacatele ei!

  2. In toate zilele Ma intreaba si vor sa afle caile Mele, ca un neam care ar fi infaptuit neprihanirea si n-ar fi parasit Legea Dumnezeului sau. Imi cer hotarari drepte, doresc sa se apropie de Dumnezeu.

  3. „La ce ne foloseste sa postim” – zic ei – „daca Tu nu vezi? La ce sa ne chinuim sufletul, daca Tu nu tii seama de lucrul acesta?” – Pentru ca, zice Domnul, in ziua postului vostru, va lasati in voia pornirilor voastre si asupriti pe simbriasii vostri.

  4. Iata, postiti ca sa va ciorovaiti si sa va certati, ca sa bateti rautacios cu pumnul; nu postiti cum cere ziua aceea, ca sa vi se auda strigatul sus.

  5. Oare acesta este postul placut Mie: sa-si chinuiasca omul sufletul o zi? Sa-si plece capul ca un pipirig si sa se culce pe sac si cenusa? Aceasta numesti tu post si zi placuta Domnului?

  6. Iata postul placut Mie: dezleaga lanturile rautatii, deznoada legaturile robiei, da drumul celor asupriti si rupe orice fel de jug;

  7. imparte-ti painea cu cel flamand si adu in casa ta pe nenorocitii fara adapost; daca vezi pe un om gol, acopera-l, si nu intoarce spatele semenului tau.

  8. Atunci lumina ta va rasari ca zorile, si vindecarea ta va incolti repede; neprihanirea ta iti va merge inainte, si slava Domnului te va insoti.

  9. Atunci tu vei chema, si Domnul va raspunde, vei striga, si El va zice: „Iata-Ma!” Daca vei indeparta jugul din mijlocul tau, amenintarile cu degetul si vorbele de ocara,

  10. daca vei da mancarea ta celui flamand, daca vei satura sufletul lipsit, atunci lumina ta va rasari peste intunecime, si intunericul tau va fi ca ziua in amiaza mare!

  11. Domnul te va calauzi neincetat, iti va satura sufletul chiar in locuri fara apa si va da din nou putere madularelor tale; vei fi ca o gradina bine udata, ca un izvor ale carui ape nu seaca.

  12. Ai tai vor zidi iarasi pe daramaturile de mai inainte, vei ridica din nou temeliile strabune, vei fi numit „Dregator de sparturi”, „Cel ce drege drumurile si face tara cu putinta de locuit”.

  13. Daca iti vei opri piciorul in ziua Sabatului ca sa nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfanta; daca Sabatul va fi desfatarea ta, ca sa sfintesti pe Domnul, slavindu-L, si daca-L vei cinsti neurmand caile tale, neindeletnicindu-te cu treburile tale si nededandu-te la flecarii,

  14. atunci te vei putea desfata in Domnul, si Eu te voi sui pe inaltimile tarii, te voi face sa te bucuri de mostenirea tatalui tau Iacov; caci gura Domnului a vorbit.”

  VEZI DACA E DIFERENTA ORI ASEMANARE…

  POSTUL ORTODOX:

  De astăzi, suntem în Postul Crăciunului. Acesta este considerat al doilea ca importanţă după cel premergător Paştilor, dar, spre deosebire de acesta din urmă, este mult mai uşor de ţinut, întrucât  în zilele de sâmbătă şi duminică, dar nu numai, este dezlegare la peşte.

  Aşa cum a hotărât Sinodul local din Constantinopol, în anul 1166, postul  Crăciunului durează 40 de zile şi este asociat bucuriei trăite de orice creştin în aşteptarea naşterii Domnului Iisus Hristos.
  Rânduiala cere ca, în această perioadă de purificare sufletească şi trupească, ouăle, lactatele şi carnea să lipsească de pe mese, singura hrană admisă fiind legumele, verdeţurile şi fructele.
  De asemenea, miercurea şi vinerea,  postitorii se vor abţine de la untdelemn şi vin.
  Dezlegare la peşte este în fiecare sâmbătă şi duminică, mai puţin în zilele de 16 (sâmbătă) şi 17 (duminică) noiembrie, când este îngăduit numai consumul de ulei şi vin.
  Şi cu prilejul celor câteva sărbători din acest post se poate mânca peşte: în 21 noiembrie, când prăznuim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în 25 noiembrie, la Odovania Praznicului intrării în Biserică a Maicii Domnului, în 5 decembrie  de Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit şi Sfântul Mucenic Anastasie, în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae,  şi în 12 decembrie – Sfântul Spiridon.
  În ziua de Ajun se mănâncă de abia seara şi numai grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină, căci „cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit  mai înainte Naşterea lui Hristos”.
  De-a lungul celor 40 de zile se pot folosi vasele în care s-a mâncat de dulce, dacă sunt bine spălate, dar nu şi lingurile de lemn, care trebuie schimbate.
  Dincolo însă de regimul alimentar, de la care au dezlegare cei bolnavi, gravidele, lăuzele şi femeile care alăptează, dar şi pruncii mai mici de şapte ani, postul înseamnă rugăciune, gânduri bune, fapte de milostenie. Între post şi sănătate există o legătură  foarte strânsă, dacă ţinem cont că restricţiile alimentare din această perioadă pot deveni în acelaşi timp o metodă foarte eficientă de detoxifiere.
  Pe plan psihic, postul ne aduce echilibru şi bună dispoziţie, refirmă credinţa noastră în Dumnezeu şi ne pregăteşte duhovniceşte pentru cea mai mare  sărbătoare a iernii. Sursa:http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/astazi-a-inceput-postul-craciunului.html

  ~maieputin~

  (dutu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s