SĂRBĂTORILE ÎN VECHIUL ISRAEL (2)

SĂRBĂTORILE ÎN VECHIUL ISRAEL (2)

PAŞTELE

Aşezămîntul acestei sărbători are la bază un lucru despre care nu ne face plăcere să vorbim şi anume despre”elemental moarte” care a afectat în primul rind tabăra lui Israel, un miel sau un ied de un an, de parte bărbătească, din fiecare familie, fapt ce urma a fi o protecţie pentru cei adăpostiţi sub single lui, iar în tabăra egiptenilor, moarte în rîndul întîilor născuţi, începînd din casa lui Faraon pînă la cel întemniţat, ba chiar întîi născuţi ai dobitoacelor.

Privind din acest punct de vedere asupra tabloului izbăvirii lui Israel, respective asupra pedepselor venite  peste egipteni ne minunăm contrastul evidenţiat. Instrucţiunile speciale pe care israeliţii le-au primit înaintea ultimei plăgi şi respectarea lor cu stricteţe a făcut posibilă atît ocrotirea de Nimicitorul, cît şi ieşirea lor de robia lui Faraon. Ieşirea din Egipt pentru Israel a fost cel mai mare eveniment din vremurile Vechiului Testament.

Respectarea cu stricteţe a acestei sărbători a fost dată ca o lege veşnică sau ca un “obicei sfînt” (Exod.12:25), pentru Israel. Prăznuirea Paştelor merită a fi retrăită, respective a fi păstrată din an în an, deoarece îl avem în centru ei pe Dumnezeu care îi izbăvise. “Cînd vă vor întreba copii voştri, ce însemnează acest obiceii sfînt?…să le răspundeţi: Este jertfa de Paşti în cinstea Domnului…care ne-a scăpat casele…(Exod.12:27).

De asemenea cu ocazia acestei sărbători trebuiau respectate cîteva lucruri:

1.Mielul trebuia fript la foc şi mîncat cu azime şi verdeţuri amare.

2.Să nu fie mîncat fiert sau crud.

3.Să fie mîncat în noaptea aceea iar ce rămîne să fie ars în foc.

4.Pîinea să fie fără aluat.

5.Sărbătoarea să fie ţinută şapte zile.

*INSTRUCŢIUNII PENTRU SăRBăTOARE

Cînd îl veţi mînca:

-să aveţi mijlocul încins,

-încălţămintea în picioare,

-toiagul în mînă,

-să fie mîncat în grabă că sunt Paştele Domnului (Exod.12:11).

Nu se poate găsi o pildă mai potrivită pentru a explica tot ce s-a petrecut atunci şi acolo, decît în persoana Domnului Isus, Mielul fără cusur care şi-a dat viaţa pentru noi. “Dacă este cineva în Hristos este o făptură nouă…”(2Cor.5:17).

Nimeni nu poate să aibă parte de bucuriile celor răscumpărati de Dumnezeu, dacă nu au trecut mai întîi pe la crucea Domnului Isus Hristos.

Apropierea de Dumnezeu trebuie să fie potrivită cu cerinţele Cuvîntului Lui “Un cerşător tăiat împrejur este mai aproape de Dumnezeu, decît un rege netăiat împrejur”

***Pentru a face parte din poporul lui Dumnezeu trebuie să fii tăiat împrejur, iar tăierea împrejur îşi are împlinirea în Hristos”Paştele avea loc în prima lună a anului iudaic adică la sfîrşitul luni Martie îi începutul luni Aprilie.  VA URMA…

~maieputin~

(duţu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s