SĂRBĂTORILE ÎN VECHIUL ISRAEL (1)

SĂRBĂTORILE ÎN VECHIUL ISRAEL (1)

 

Toate sărbătorile lui Israel cerute, ba chiar mai mult impuse de Dumnezeu. Aveau menirea pe de o parte de a înălţa pe singurul Dumnezeuu, recunoscîndu-L ca fiind adevăratul Dumnezeu, iar pe de altă parte de a-I apropia pe oameni unii de altii şi toţi împreună de veşnicul Dumnezeu.

Aceste sărbători aveau un lucru comun, ce impunea atenţie mărită, adecvată cerinţelor astfel: “Să aveţi o adunare sfîntă”(Lev.32:1;4:21,24,27).

O bună bucata de timp,locul întrunirilor, a sărbătorilor a fost la Silo, iar mai tîrziu centrul serviciului naţional divin a fost Ierusalimul.

La aceste sărbători nu putea să lipseascădarurile de bună voie, respectiv a diferitelor jertfe. Trebuie avut în vedere faptul că poporul lui Israel era înconjurat de naţiuni războinice, sălbatice chiar, care ar fi dorit cu multă lăcomie să ocupe ţara lor primită ca dar  de la Domnul. De asemenea, nu trebuia scăpat din vedere faptul că pe lîngă bucuria ce le-o oferă aceste sărbători, cu ocazia lor, poporul era expus la o mare primejdie, deoarece bărbaţii de luptă trebuiau să participle efectiv la sărbătoare.

În aceste condiţii Dumnezeu le-a făcut o făgăduinţă pe care urmărea să o împlinească şi care spune:”Eu voi izgoni neamurile dinaintea ta, îşi voi întinde hotarele, iar în timpul cînd vei veni să te înfăţişezi înaintea Domnului nimeni nu îţi va pofti ţara” (Exod.34:24).

Strategia pe care Dumnezeu a avut-o în a-Şi împlini faţă de poporul Său toate promisiunile, se vede şi în împedecarea vrăşmaşilor lui Israel de a provoca diferite pierderi în rîndul poporului, respective a ţinuturilor lui Israel.

Un argument în susţinerea acestui lucru, este cel întîlnit la Marea Roşie (Exod.14:24-31). Prin intermediul sărbătorilor, israeliţilor li se amintea permanent că erau popor ales al lui Dumnezeu, iar respectarea sărbătorilor stabilite era o parte a îndatoririlor.  VA URMA…

~maieputin~

(duţu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s